HOME MUNTI CETATI CASTELE MANASTIRI BISERICI FORTIFICATE OBIECTIVE TURISTICE


Istoria Transilvaniei

ISTORIA PANA LA 1914 PER. POSTBELICA SI COMUNISMUL 1945-1989
PRIMUL RAZBOI MONDIAL 1914-1918 Revolutia '89
PERIOADA INTERBELICA 1918-1938 CUM AU DISPARUT SASII?
AL DOILEA RAZBOI MONDIAL 1939-1945


ISTORIA PANA LA 1914


59 idHr.

Intemeierea primului stat Geto-Dac sub conducerea lui Burebista.

106 dHr.

Romanii, sub Marcus Ulpius Traianus, cuceresc Dacia, astfel formandu-se actualul poporul roman (din daci si romani).

sec.III-XIII

Ardealul este traversat de mai multe popoare migratoare: Gotii (sec.III), Hunii (sec.IV), Gepizii (sec.VI), Slavii (sec.VII), Maghiarii (sec.IX), Cumanii (sec.X), Tatarii (sec.XIII).

950 dHr.

Dupa un razboi de 200 de ani maghiarii cuceresc Transilvania.

XII-XIII Jhd.

Regele Ungariei, Geza al II-lea, ofera teritorii in Transilvania colonistilor germani (viitorii sasi) pentru a popula si apara granita estica a regatului ungar.

Cand fortele crestine implicate în cruciade au fost învinse, Cavalerii Teutoni, un ordin format in Acra (Palestina), s-au retras spre vest stabilindu-se în 1211, în Tara Bârsei unde au construit cateva cetati de lemn fortificate, între care la Feldioara si Cetatea Neagra (Codlea) si au influentat viata in orase precum: Feldioara, Brasov, Codlea, Râsnov si Prejmer. In 1225 Cavalerii Teutoni au început sa se desolidarizeze de regele Ungariei, fapt ce a dus la expulzarea lor din Tara Bârsei (dupa numai 14 ani).

1241 - 1242

Invazia mongola ce a distrus mare parte din Transilavnia si din Regatul Ungar.

1310

Intemeierea Valahiei (Tara Romaneasca), teritorile din sudul si estul Romaniei de astazi.

1359

Intemeierea Moldovei, nord-estul Romaniei de astazi.

1437-1438

Rascoala de la Bobâlna: Rascoala a început atunci când episcopul catolic al Transilvaniei, a cerut sa se plateasca zeciuiala, care nu mai fusese colectata din 1434. Inclusiv cei scutiti in trecut (micii nobili maghiari si locuitorii români) trebuiau acum sa contribuie. Taranii erau nemultumiti si de faptul ca înca din 1365 fusesera scosi de sub autoritatea comitilor regali si pusi sub jurisdictia mosierilor care ii exploatau. Voievodul Transilvaniei, Ladislau al IV-lea Csaki, incearca in prima faza sa reprime revolta, insa trupele lui nu fac fata rasculatilor. Vazand ca nu are de ales, acesta trimite o scrisoare catre imparatul Sigismund de Luxemburg cerand sa se accepte cererile rasculatilor.
Pe 16 septembrie, nobilimea din Transilvania, fruntasii clerului, sasii si garzile secuiesti formeaza o alianta de ajutor reciproc împotriva taranilor semnând un tratat intitulat Fraterna Unio. Dupa numai cateva luni moare împaratul Sigismund iar aliatii Fraterna Unio se razbuna pe conducatorii rascoalei, care sunt executati la Turda, iar Clujul isi pierde privilegiile de oras. Pe 2 februarie 1438 a fost reînnoita alianta, cunoscuta apoi sub numele Unio Trium Nationum prin care s-a reglementat situatia sociala în Transilvania în urmatoarele secole. Unul din efecte era si excluderea tacita a românilor, evreilor, grecilor si armenilor din viata politica a Transilvaniei.

1514

Rascoala condusa de Gheorghe Doja (Gyorgy Dozsa):
In plina epoca de expansiune teritoriala a Imperiului Otoman, regele Ungariei promite taranilor eliberarea din iobagie daca se alatura armatei antiotomane.
Mii de tarani ardeleni pornesc catre tabara de la Buda lasand in urma domeniile nobilimii fara forta de munca. Nobilimea incearca sa se impotriveasca plecarii masive folosind masuri represive si violenta. Sub semn de protest, taranimea adunata la Buda refuza sa plece la lupta si pornesc o rascoala. Liderii rascoalei erau Gheorghe Doja (György Dózsa), Grigore Doja (Gergely Dózsa) si Laurentiu Meszaros (Lörinc Mészáros), niste mici nobili secui. Principalii lor adversari au fost voievodul transilvanean Ioan Zapolya, episcopul romano-catolic Francisc Várday (Ferenc Várday) si juristul István Werboczy. Dupa mai multe victorii ale taranimii, la data de 15 iulie 1514 urmeaza o infrangere la Timisoara (unde se refugiase marea nobilime). Aceasta infrangere se datoreaza implicarii armatei regale ungare de partea nobilimii. Din porunca lui Ioan Zápolya, Gheorghe Doja este executat prin asezare pe un „tron” încins în foc (20 iulie 1514).

1526

Batalia de la Mohacs: intre fortele Regatului Ungariei, conduse de regele Ludovic al II-lea (în vârsta de 20 de ani) si fortele superioare numeric ale Imperiului Otoman, conduse de sultanul Suleiman Magnificul, batalie incheiata cu victoria otomanilor, avand ca rezultat împartirea Ungariei timp de aprox. 150 de ani între Imperiul Otoman (Ungaria centrala) si Casa de Habsburg din Austria (Ungaria de vest). O a treia parte a fost Transilvania (semi-independenta), în care influentele austriece si turcesti s-au luptat aproape doua secole pentru suprematie.

1571 - 1602

A venit la putere familia Báthory care a condus Transilvania sub suzeranitate turca si austriaca (pâna în 1602).

1593

Razboilu de 15 ani: Sultanul Murad al III-lea nu a respectat pactul de pace de la Adrianopol si a declarat razboi Habsburgilor. Sultanul l-a somat pe Sigismund Bathory (principe de Transilvania) sa i se alature, însa acesta a refuzat si s-a alaturat Ligii Sfinte. Aceasta alegere a starnit nemultumire in randul nobilimii din Transilvania, care a incercat sa-l inlature. Bazandu-se pe sprijinul unchiul sau, capitanul de Oradea Stefan Bocskai, Sigismund i-a decapitat pe simpatizantii turcilor: Alexandru Kendi, Kovasoczi Farkas si Baltazar Báthory.

1595

Batalia de la Giurgiu (Calugareni): Sigismund Bathory alaturi de Mihai Viteazul invinge oastea Otomana.

1596

Batalia de la Keresztes: Oastea crestina este înfrânta de turci. Sigismund Bathory a abdicat cedand ardealul sotiei sale.

1599

Batalia de la Selimbar: Mihai Viteazul invinge armata lui Sigismund Bathory.

1600 - 1601

Mihai Viteazul invinge si armata moldoveana si realizeaza prima unire a celor 3 principate. La 9 august 1601 Mihai Viteazul este asasinat de catre Generalu Basta si unirea se destrama.

1613 - 1648

Transilvania, sub domnia lui Gabriel Bethlen si Ghe.I Rakocsi, a devenit centrul culturii ungare si al umanismului, principalul bastion al Protestantismului în Europa de Est si singura tara europeana în care romano-catolicii, calvinistii, luteranii si unitarienii se bucurau de libertate religioasa totala.

1691

Apare Diploma Leopoldina cauzand nelinisti:
- trei popoare sunt recunoscute in Transilvania: magiarii, sasii und secuii (o combinatie intre magiari, gepizi, huni ...). Fiecare dintre aceste popoare primeste 7 comitate. Romanii din Transilvania nu aveau statut de popor recunoscut ci "tolerat".
- numai 4 religii sunt recunoscute: catolica, lutherana, calvina si unitariana. Pentru a avea o religie recunoscuta, romanii trec la religia greco-catolica deoarece aceasta era cea mai apropiata de religia ortodoxa.

1711

Turcii sunt invinsi decisiv, Transilvania isi pierde indepententa datorita aliantelor cu turcii si trece, alaturi de Ungaria, sub cupola Austriei (dinastia Habsburg).

1767

Conform unei statistici 6,7% din populatia Transilvaniei era formata din nobili (cea mai numeroasa nobilime din Europa), si aproape 3/4 din populatie erau tarani in servitute (iobagi), majoritatea fiind romani. Iobagimea este supusa la 2 stapani: nobilimea maghiara si statul austriac.

1773 - 1783

Dupa doua calatorii in Transilvania, cand s-a convins personal de situatia intolerabila a taraniilor transilvaneni exploatati de nobilime, imparatul austriac Iosif al II-lea hotareste desfiintare iobagiei ereditare si acordarea dreptului de libera stramutare a iobagilor. Nobilimea se impotriveste acestei decizii, stiind ca nu va mai avea cine sa le lucreze pamanturile, si creste obligatiile taranimii.

1784

Rascoala lui Horea, Closca si Crisan: Pentru a scapa din iobagie, taranii vor sa se alature armatei imperiale, dar din nou sunt reprimati de catre nobilime. Astfel taranii incep sa se rascoale si sa atace curtile nobiliare. Horea conducea ostile din zona Albac, Abrud, Closca pe cele din zona Turda, Cluj, si Crisan pe cele din zona Zarandului. Apogeul rascoalei a fost atacare Devei, unde se refugiase o mare parte a nobilimii. Cu ajutorul unui efectiv militar din cetatea Devei, nobilimea obtine o importanta victorie. Taranii prinsi sunt ucisi cu cruzime si aruncati in gropi comune in spatele cetatii. Rascoala este reprimata odata cu implicarea armatei austriece. Horia si Closca sunt prinsi si trasi pe roata, la Alba Iulia, iar Crisan se sinucide.

1785

Datorita rasunetului european starnit de rascoala, Curtea de la Viena se vede obligata si publice o patenta imperiala prin care sa desfiinteze servitutea personala si legarea taraniilor de un domeniu nobiliar, se da dreptul taranilor de a invata carte precum si alte libertati. Aceasta se aplica in toate provinciile imperiului, mai putin in Transilvania unde nobilimea se importiveste.

1848

Anul revolutilor din Europa.
- Revolte impotriva iminentei uniri ale Ardealul cu Ungariei. Sasi, romanii, chiar si unii unguri, protesteaza impotriva acestei uniri.
- La Blaj se strang 30.000 de romani pe Campia Libertatii pentru a protesta impotriva unirii, dar cer si drepturi egale cu celelalte etnii din Transilvania.
- Dieta Transilvaniei hotaraste unirea Transilvaniei cu Ungaria.
- Armata lui Avram Iancu se impotriveste si izbuteste doua victorii (in m-tii Apuseni) impotriva armatei ungare.
- La sfarsitul revolutiei atat Ardealul cat si Ungaria apartin tot Austriei.

1854

Reforma agrara: Taranii primesc din pamantul boierilor.

1859

A.I.Cuza uneste Tara Romaneasca si Moldova sub denumirea de Romania.

1860-1867

Diploma din Octombrie: revenirea la autonomia Transilvaniei, romanii din Transilvania primesc aceleasi drepturi ca si sasii, secuii si maghiarii.

1864

Biserica Ortodoxa din Transilvania a fost ridicata la rangul de mitropolie, avându-l în frunte ca mitropolit pe Andrei Saguna.

1866

Romania (Tara Romaneasca si Moldova) devine regat sub conducerea lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

1867

"Ausgleich-ul": intemeierea Imperiului Austro-Ungar, avand ca efect pierderea autonomiei Transilvaniei si alipirea ei la noul imperiu.
PRIMUL RAZBOI MONDIAL 1914-1918


28.Iulie 1914

Austro-Ungaria declara razboi Serbiei. Romania avea un pact cu Austria conform caruia trebuia sa intre in razboi de partea Austriei. Pactul era insa valabil numai in cazul in care Austria este atacata, nu si daca declara razboi alte tari.

1.Aug.1914

Germania declara razboi Rusiei.

27.Aug.1916

Romania intra in razboi de partea Rusiei si ataca Transilvania traversand Carpatii. Germania trimite 4 divizii sub conducerea generalului Erich von Falkenhayn pt.eliberarea Transilvaniei. Alta armata condusa de August von Mackensen ataca in acelasi timp Romania de la sud, din Bulgaria. Primele batalii s-au dat la Hateg si Sibiu. Armata romana nu face fata si trebuie sa se retraga.

04.Oct.1916

Armata a 2-a a Romaniei ataca Brasovul dar si aceasta este respinsa.

10.Oct.1916

Armata Puterilor Centrale traverseaza Carpatii si se deplaseaza spre Bucuresti. Romanii mai incearca un atac disperat, bazandu-se pe ajutorul rusilor care refuza sa vina.

06.Dec.1916

Armata germana ocupa Bucurestiul. Capitala se muta la Iasi, fapt ce face ca frontul sa se deplaseze spre Iasi.

Feb.1917

Lenin porneste revolutia din Rusia.

06.Apr.1917

Statele Unite declara razboi Germaniei si Austriei.

Vara 1917

In luptele de la Marasti, Marasesti si Oituz armata germana este oprita din marsul ei catre Iasi.

15.Dec.1917

Rusia si Romania semneaza un armistitiu cu Puterile Centrale.

07.Mai.1918

Tratatul de pace de la Bucuresti: Romania pierde mai multe teritorii si se obliga ca in urmatorii 90 de ani sa furnizezei Germaniei intreaga productie de petrol.

31.Oct.1918

Prabusirea Imperiului Austro-Ungar.

10.Nov.1918

Romania reintra in razboi impotriva unei Germanii deja distruse.

11.Nov.1918

Sfarsitul Primului Razboi Mondial.

01.Dez.1918

Romania primeste Transilvania, Basarabia, Bucovina, Banatul, Crisana si Dobrogea. Astfel Romania ajunge sa fie aproape de 3 ori mai mare decat inainte de razboi.

Informatii generale

Armata romana a fost slab echipata si ofiterii incompetenti din punct de vedere strategic. Armata romana a pierdut ~ 400.000 de soldati spre deosebire de cei 60.000 pierduti de Puterile Centrale. Pe parcursul ocupatiei Romaniei de catre germani s-au extras si confiscat 1 milion tone de petrol si 2 milioane tone de cereale.
PERIOADA INTERBELICA 1918-1939


1918

Sasii au fost de partea unirii Transilvaniei cu Romania deoarece li s-a promis o viata mai buna decat sub Ungaria.

Rusia nu a fost niciodata de acord cu cedarea Basarabiei in favoarea Romaniei.

50% din populatia Transilvainiei era de etnie romana, 30% unguri, 11% sasi si restul slavi, turci, evrei si alte nationalitati.

1921

Romania semneaza un pact de ajutor reciproc, in caz de razboi, cu Polonia.

1922

Romania incearca sa semneze si cu Bulgaria un pact insa bulgarii refuza deoarece Romania le-a luat Dobrogea dupa razboi.

1923

Romania semneaza o serie de pacte si cu Cehoslovacia si Iugoslavia - "Mica Antanta".

1925

20.000 de svabi din judetul Timis trebuie sa se mute in judetul Arad pentru a crea un echilibru etnic.

1926

Romania semneaza un pact de ajutor reciproc, in caz de razboi, cu Franta si Italia.

1927

Infiintare Garzii de Fier - miscare fascista si antisemita condusa de Corneliu Zelea-Codreanu. Aceasta miscare va fi in stransa legatura cu Hitler si nazistii.

1930

Criza economica si sociala: 377 revolte din cauza somajului foarte ridicat.

1933

Garda de Fier este interzisa de catre guvernul Duca. 19 zile mai tarziu acesta a fost asasinat de membrii Garzii de Fier in gara Sinaia.

1934

Romania semneaza un pact de ajutor reciproc, in caz de razboi, cu Iugoslavia, Grecia si Turcia. Astfel se extinde sistemul de aparare mai mult catre est.

1936

Franta si Iugoslavia semneaza un pact cu Rusia. Din aceasta cauza trebuie si Romania sa se "impace" cu Rusia pentru a nu strica relatile cu Franta si Iugoslavia.

1938

Regele Carol al 2-lea schimba Constitutia de la 1923, interzice toate partidele politice si conduce tara in dictatura. In acest an este prins si Corneliu Zelea-Codreanu si ucis.

1939

Carol al 2-lea il face pe Armand Calinescu prim ministru.

Pactul Molotow-Ribbentrop intre Hitler si Stalin: Rusia nu mai asigura securitatea Poloniei si o lasa prada Germaniei, iar Germania nu mai garanteaza securitatea tarilor din estul Europei, printre care si Romaniei.
AL 2-LEA RAZBOI MONDIAL 1939-1945


01.Sep.1939

Germania ataca Polonia (Blitzkrieg). Comform pactului, Romania ar fi trebuit sa intre in razboi de partea Poloniei insa nu o face. 10.000 germani din Romania intra de buna voie in armata lui Hitler (Wehrmacht).

21.Sep.1939

Armand Calinescu este ucis pe o strada din Bucuresti, in plina zi, de membrii Garzii de Fier. Acest fapt duce la uciderea a 240 de membrii ai Garzii de Fier aflati in prizonierat.

17.Iun.1940

Franta capituleaza - se prabuseste tot sistemul de securitate al Romaniei creat inainte de razboi.

26.Iun.1940

Reprezentantii Germaniei si ai Rusiei stabilesc ca Basarabia si Bucovina de nord sa treaca in posesia Uniunii Sovietice. In sudul Bucovinei mai traiau 100.000 de nemti, de aceea este sarita cu vederea. De asemenea Germania avertizeaza Romania sa nu intreprinda nimic impotriva Rusiei. Pentru a nu intra in razboi, Romania accepta aceasta pierdere.

26.Aug.1940

Hitler organizeaza o intalnire la Viena intre reprezentantii Romaniei si a Ungariei. La aceasta intalnire Romania mai pierde si Crisana, Maramures si nordul Transilvaniei in favoarea Ungariei (2,6 Mil. locuitori, in majoritate romani).

04.Sep.1940

Populatia Romaniei este indignata de aceste pierderi si sprijina o alianta intre Garda de Fier (condusa de Horia Sima) si generalul Ion Antonescu la conducerea tarii. Carol al 2-lea este fortat sa cedeze tronul fiului sau Mihai de Hohenzollern. Deoarece era foarte tanar (19 ani) avea mai mult un rol de marioneta a sistemului.

07.Sep.1940

Romania este fortata sa cedeze si Dobrogea Bulgariei.

Oct.1940

Germania trimite in secret oameni la Bucuresti care sa sprijine miscarea antisemita si sa planifice intrarea Romaiei in razboi. Acestia conduc Romania din umbra conform vointei lui Hitler. Pentru inceput Romania trebuie numai sa garanteze combustibil pentru tancurile nemtesti.

Nov.1940

67 de functionari ai regimului trecut (comunist) au fost ucisi in inchisoarea Jilava in timp ce asteptau sa fie judecati, printre ei si fostul prim ministru Nicolea Iorga. In aceasi noapte a fost rapit din apartamentul sau si politicianul taranist Virgil Madgearu si ucis in padurea Snagov. Complicitatea "Fuehrerului" la aceasta serie de atentate nu este contestata.

Jan.1941

Sima doreste sa detina singur toata puterea si creaza niste rebeliuni, insa Germania il sprijina pe Antonescu. Horia Sima fuge iar complicii lui sunt arestati.

22.Iun.1941

Germania declara razboi Rusiei. Romania trebuie sa intre si ea in razboi de partea Germaniei. Romanii ataca Rusia in nord-est ca sa recucereasca Basarabia. La Odesa mor 70.000 de soldati romani. Contributia Romaniei la razboi a fost mai mare decat a Italiei sau Ungariei.

Dec.1942

Dupa ce s-a cucerit Odesa frontul a inaintat pana la Stalingrad (azi Volvograd). In luptele de aici armata romana a fost exterminata deoarece a fost lasata fara mancare, apa, munitie si haine de iarna de catre conducerea din tara. Prizonierii au fost dusi in lagarele de lucru din Siberia. Romania si-a dat seama ca nu are cum sa castige alaturi de Germania si de aceeea si-a "vandut" soldatii Rusiei, vrand sa rupa alianta cu Hitler.

Aug.1943

Romania incerca sa incheie pace su SUA si Maria Britanie insa pacea nu e acceptata. Mai multe orase din Romania sunt bombardate de avioanele americane si britanice. Au fost bombardate si rafinarile de la Ploiesti.

23.Aug.1944

Pana in acest moment au murit 250.000 de romani pe frontul de est. Antonescu refuza sa semneze o pace umilitoare propusa de Rusia. El inca spera la ajutorul Germaniei. Regele Mihai desfiinteaza actuala guvernare si-l aresteaza pe Antonescu. La conducere vine Iuliu Maniu.

25.Aug.1944 - 12.Dec.1944

Romania incheie pacea cu Rusia si se obliga sa lupte alaturi de aceasta pe frontul de vest impotriva Germaniei si Ungariei. De asemenea se obliga sa plateasca Rusiei 300 milioane dolari despagubire, sa renunte la Basarabia si Bucovina de nord, sa deporteze 130.000 de oameni in lagarele de lucru din Rusia desi in aceste lagare erau deja 147.000 de prizonieri romani.

In luptele de pe frontul de vest se spera redobandirea Transilvaniei. In aceste lupte mai mor 169.000 de soldati la granita ungaro-slovaca.

02.Sep.1945

Sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Romania primeste Transilvania, Banatul, Maramuresul, Crisana si nordul Dobrogei inapoi.
PERIOADA POSTBELICA SI COMUNISMUL 1945-1989


1945

Dupa razboi au fost deportati 75.000 de romani de etnie germana in URSS pentru a lucra in minele de carbuni. Teoretic ar fi trebuit sa fie femei intre 18 si 30 de ani si barbati intre 17 si 45 de ani. Fiindca nu se ajungea la numarul solicitat de rusi au fost deportati si germani care nu se incadrau in categoriile de varsta cat si romani de alte etnii. Actiunea de strangere a deportatilor a durat 14 zile. Se spune ca din cei 75.000 au murit numai 10.000 in lagare, totusi numai 30.000 s-au intors in tara.

1948

Situatia in lagare se imbunatateste, scade rata decesurilor.

Incepe nationalizarea fabricilor, bancilor si fermelor. Cine detinea o casa cu mai multe camere trebuia sa primeasca in ea straini si sa imparta bucataria si baia cu ei. Chiar si in ziarele sovietice scria ca nici o tara din Europa de est nu este atat de umilita ca Romania.

1949

Primele trenuri cu deportati vor sa se intoarca in tara insa granita este inchisa. Multi se hotaresc sa ramana in Germania de est. Urmatoarele trenuri s-au intors prin Ucraina direct in Romania. In Rusia au mai ramas (pana in 1952) numai aceea care au fost prinsi furand cartofi, se zicea ...

Se incep lucrarile la canalul Dunarea - Marea Neagra. La lucrari mor multi detinuti din inchisorile comuniste printre care si multi "dusmani ai regimului comunist" adica cetateni romani de alta etnie decat romana.

1951

100.000 locuitori ai Banatului, in majoritate svabi, au fost deportati in Baragani si lasati in plin camp unde si-au sapat gropi in care sa locuiasca. Nu se gaseau mai deloc lemne de foc sau mancare. In casele lor s-au mutat ofiteri sovietici si comunisti. Motivul acestei deportari a fost revolutia sarbo-croata impotriva Rusiei, iar datorita faptului ca Romania se afla sub influenta Rusiei, sovieticii s-au razbunat pe acesti locuitori de la granita cu serbia.

1952

Conform unui decret, care nu exista scris, au fost evacuati din Tara Barsei cateva mii de "exploatatori". Exploatatorii acestia erau fostii proprietari de fabrici si ferme, dar si oameni simpli, chiar si batrani, care aveau case mari sau in locatii de interes pentru comunisti. Ei au fost evacuati in tinutul secuiesc si in zona Sighisoarei (in special in Dumbraveni). Ca etnie acestia erau majoritatea sasi. Pe parcursul a 2 ani au primit o stampila in buletin care nu le permitea sa paraseasca satul in care erau deportati, si erau obligati sa lucreze numai "munci de jos" si sa locuiasca in baraci.

1953

Moare Stalin si se imbunatateste situatia in Romania.

1954

Evacuatii au voie sa se intoarca in Tara Barsei insa casele lor sunt locuite de comunisti. Fara casa nu primesc loc de munca si fara loc de munca nu primesc casa.

1955

Se opresc lucrarile la canalul Dunarea-Marea Neagra.
Tratatul de le Varsovia: alianta militara a tarilor est-europene, inclusiv Romania.

1956

Deportatii din Baragani au voie sa se intoarca acasa.

1957

Comunistii insceneaza procese in care sunt condamnati la moarte mai multi preoti sasi.

1960

Datorita unui conflict dintre Rusia si China rusii parasesc Romania. Granitele catre vest sunt deschise pentru scurt timp si multi sasi fug peste granite.

1965

La conducerea tarii vine Nicolae Ceausescu. Acesta exclude Rusia din viata politica a Romaniei, dar inchide si granitele care vest.

1966

Incepe "exportul" cu germani din Romania. Romania cere Germaniei pentru fiecare emigrant 4000DM, si nu permite mai mult de 10.000-15.000 emigrari pe an. Astfel Romania isi asigura un venit constant deoarece si populatia germana ramane constanta la numar datorita casatoriilor si nou-nascutilor.

1981

Presedintele Germaniei (Carsten) viziteaza cateva sate din Transilvania insa locuitorilor sasi le este interzis contactul cu acesta.

1982

Romania are datorii de 11 miliarde $.

Romania este izolata de informatiile din Europa. Locuitorii fura aluminiu si cupru si isi fac antene cu care sa prinda radiourile unguresti, rusesti si bulgaresti.

Se genereaza conflicte artificiale intre etnii ca lumea sa uite de saracie si de situatia de criza in care se afla.

Apare un decret: cine vrea sa emigreze trebuie sa-si plateasca toate studiile facute pana acum in tara; casa ii este nationalizata; din momentul solicitarii emigrarii trebuie sa plateasca totul in valuta desi valuta este interzisa ...

1983

Romania cere Germaniei dublu pentru fiecare emigrant.

1985

In Romania mai traiesc 260.000 germani, 200.000 dintre ei vor sa paraseasca cat mai repede tara.

Orice contact cu strainatatea trebuie declarat si este verificat..

1986

Romania are datorii de 6,4 miliarde $, Ceausescu declara datorii de 4 miliarde $, distruge centrul istoric al Bucurestiului si incepe lucrarile la Casa Poporului.

Se afla foarte tarziu despre accidentul de la Cernobil.

1987

Rusia si SUA sunt indignate de regimul Ceusescu. La vizita lui Gorbaciov ziaristii din Europa de vest nu au voie sa paraseasca avionul, desi au vize.

20.000 de muncitori din Brasov protesteaza impotriva regimului. Revolta este oprita si mai multi oameni "dispar". Mancarea se da pe cartela: 600g peste/sapt, 250g lapte/zi, 146m^3 gaz/luna ... magazinele sunt goale.

Ceausescu imprumuta Egiptului 200 milioane $.

In ziarele romanesti scrie ca emigrantilor le merge foarte prost si vor sa se intoarca in tara.

In scoli se renunta la dialectul sasesc si se invata germana "curata" pentru o viitoare emigrare.

1988

50.000 oameni protesteaza in Ungaria impotriva regimului Ceausescu.

1989

Revolutia romana: Ceausescu este executat si comunismul se prabuseste. Granitele sunt deschise si lumea paraseste tara in masa. Sate intregi sasesti sunt parasite si in casele goale se muta tiganii. Majoritatea acestor sate se afla azi in paragina.
REVOLUTIA DIN 1989


Initial:

1968: Ceausescu e singurul presedinte dintr-o tara membra a tratatului de la Varsovia care se impotriveste intrarii trupelor rusesti in Praga. Drept recompensa si dovada de respect, occidentul ii ofera bani sub forma de credite. Din acesti bani se ridica marile combinate si fabrici, dar se si finanteaza proiecte megalomane fara sens. Romania trece printr-o perioada crestere economica.

Greseala:

Anii'80: Ceausescu refuza sa adopte politica de democratizare propusa de Gorbaciov statelor sovietice (Perestroika).
Astfel isi face dusmani atat in occident cat si in orient. Occidentul refuza sa-i mai ofere credite si cere plata celor existente. Ceausescu incepe sa le plateasca iar in aprilie 1989 Romania nu mai avea datorii externe. Insa populatia era saracita, infometata si terorizata.

Decizia:

In anii '80 SUA doreste sa detina controlul asupra Europei si expansiunea NATO. Pasii sunt unificarea Germaniei si scoaterea tarilor din estul Europei de sub Cortina de Fier si asimilarea lor in NATO. Se stie ca Ceausescu va ingreuna acest proces.

In cadrul intalnirii de la Malta dintre Bush si Gorbaciov, cei doi "fostii oponenti" se pun de acord in privinta faptului ca Ceausescu trebuie inlaturat, fara ca poporul sa banuiasca implicare din afara.

Planul:

- sa se faca propaganda impotriva regimului si sa insamanteze sentimentul de sustinere din occident.
- selectarea unor intelectuali din Romania ca si persoane de contact care sa raspandeasca propaganda si sa porneasca revolutia.
- pregatirea succesorilor lui Ceausescu la conducerea tarii.
- provocarea unor proteste la care regimul Ceausescu sa riposteze violent, urmand ca occidentul sa vina cu "ajutorul umanitar". Practic grupuri de instigatori pregatiti in strainatate sunt introdusi in Romania sa asigure succesul revolutiei. Pe deoparte trebuie sa coordoneze si sa manipuleze masele de demonstranti creand diversiuni si stiri false, pe de alta parte sa creeze panica prin simularea de "teroristi" (lunetisti care trag de pe cladiri in demonstranti, simulatoare de mitraliere etc).
- arestarea si executarea rapida a lui Ceausescu pentru cele intamplate.
- instalarea noii conduceri: din senin apare o alinata de "oameni de incredere" care preiau conducerea tarii si care restabilesc linistea.

Propaganda:

Agenti secreti din Europa se dadeau drept diplomati straini si contactau diverse persoane de influenta, precum Stelian Tanase (politolog), Doina Cornea (scriitoare), Laszlo Tokes (pastor din Timisoara), Ion Iliescu si altii. Acestia trebuiau sa furnizeze informatii despre situatia grea din Romania si despre regimul comunist, informatii care erau apoi transmise de catre Radio Europa Libera si alte posturi din afara Romaniei.

Radio Europa Libera era finantat de SUA si creat sa emita in tarile din blocul estic in care urmau sa porneasca revolutii (emiteau din afara granitelor). In Romania emitea in limba romana, fiind pe intelesul tuturor si avea rolul de a face cunoscute grupurile de opozitie din Romania, si propaganda anti-ceausista. In afara granitelor emitea despre situatia grea din Romania starnind indignare. Dese ori informatiile era manipulate pentru a exagera situatia, care oricum era dificila. Asa s-a nascut si informatia cum ca Ceausescu planifica sa distruga 7000 de sate din Romania. Apoi se zicea ca vor fi distruse 15000 de sate. Acest lucru a atras atentia Europei. De exempul, in Germania au aparut imagini "fabricate" despre satul Lovrin (judetul Timis) cum este distrus de buldozere. Un reporte ARD (Dagobert Lindlau) a venit de 2 ori pe ascuns in Romania pentru a face insusi un reportaj despre acest dezastru, insa satul era neatins.

Nu toate informatile difuzate erau inventate sau exagerate, insa multe dintre ele.

Pregatirea viitorei conduceri

Pregatirea unui viitorului presedinte care sa preia conducerea dupa caderea dictatorului: Acesta trebuia sa fie un om previzibil si maleabil si trebuia sa fie acceptat de toti din opozitie. Nu trebuia sa fie cineva din exil, trebuia sa dea impresia ca a aparut in mod natural din multime. S-a ales dintre trei candidati si a "castigat" Ion Iliescu.

Asigurarea reusitei:

S-au creat centre de pregatire a provocatorilor in Germania (Zirndorf), Austria (langa Viena), Ungaria (Budapesta) si altele. Grupuri mici de oameni erau instruiti in crearea de diversiuni si in lupta de gherila, de catre instructori americani. CIA confirma existenta lor dar infirma implicarea lor. Miklos Nemeth (prim ministrul Ungariei din 1989) de asemenea confirma existenta si activitatea acestor centre.

Scanteia revolutiei:

La 15 decembrie '89 se iese la Timisoara in strada, pentru a-l sustine pe Laszlo Tokes: comunistii au incercat sa-l evacueze din Timisoara la tara pentru ca se stia ca e anti comunism si are contacte in afara. Danut Gavra (participant la revolutie): "Initial trebuia sa fie o intalnire religioasa, insa spre seara a inceput cineva sa strige jos comunismul".

Teroarea artificiala si reala:

Gheorghe Ratiu (seful SRI 1989): "In 1987 au avut loc niste proteste similare la Brasov. Dar fiindca nu au fost fictime nu au avut impact si nu s-a propagat revolutia. Lectia a fost ca pana nu curge destul sange poporul nu se va rascula.

Danut Gavra: "Pe 17 decembrie ne-am intalnit in fata catedralei. La inceput ne-am organizat singuri, apoi a aparut un om cu barba alba care ne zicea ce sa facem. Nimeni nu-l cunostea. Ne-a despartit in 2 grupuri. Eu am mers in cel condus de el, l-am si tinut pe umeri. Apoi au aparut zvonuri cum ca in centru se trage in multime. La podul Decebal am vazut un grup de soldati cu armele spre noi. Am strigat "fara violenta!". Nu au fost somatii, au tras direct in noi. Atunci am fost nimerit si eu. In jurul meu erau numai morti si raniti."

Dezinformare:

Apare stirea ca in Timisoara au murit 4000 de oameni. Un sir de cadavre goale, aparent de revolutionari, sunt expuse intr-un parc din Timisoara, filmarile au fost difuzate pe diverse posturi care se stiau ca sunt urmarite in secret de romani. La o privire mai atenta se observa ca sunt cadavre de la morga, deoarece sunt pline de cusaturi de autopsii, nu prezinta urme de gloante. Putin sunt cei care observa asta.

Bucuresti:

La 20 decembrie, Ceausescu da un comunicat in care zice ca secrete straine sunt de vina pentru cele intamplate la Timisoara, insa nimeni nu-l mai crede.

Pe 21 decembrie, in timpul adunarii din fata sediului CC se aud strigate anti Ceausescu din multime iar acest lucru apare in direct la tv.

Pe 22 Ceausescu fuge cu elicopterul si ii ordona lui Stanculescu sa dea ordin de tragere in populatie. Acesta trage de timp evitand un dezastru.

Stelian Tanase: "La ora 12 cladirea CC era plina de demonstranti. La ora 5, cu jumate de ora inainte de discursul lui Iliescu, cladirea era plina numai cu oameni de la securitate. Instant se aude de FSN, grupare ce a preluat conducerea si de viitorul presedinte Ion Iliescu". Stanculescu confirma prezenta lui Iliescu in sediu CC, deja de cand Ceausescu se afla la balcon, insa acesta nu a recunoscut niciodata.

Ratiu: "Au existat multe confuzii, armata a primit ordin, nu stiu de la cine, sa imparta arme in randul populatiei. Acestia s-au impuscat apoi reciproc, fiind manipulati de stiri false".

La Aeroportul Otopeni un detasament de armata primeste informatia ca urmeaza sa vina teroristi si primesc ordin de tragere. Cateva autobuze cu militari sunt trimise la Otopeni pentru a asigura securitatea. Acestia au fost considerati teroristi si executati in fata aeroportului.

In 25 decembrie generalul Stanculescu a organizat procesul si s-a ocupat de executia dictatorului.

Concluzia:

Robert Baer (CIA):"Daca ne gandim acum aceasta a fost o misiune CIA reusita. Au reusit sa opreasca o potentiala expansiune sovietica in Europa".
CUM AU DISPARUT SASII?


1939

In romania traiau cam 750.000 de sasi si svabi. 10.000 au intrat de buna voie in armata germana.

1940

Cand Germania a predat Basarabia si Bucovina de nord Rusiei 200.000 de persoane au trebuit sa se refugieze in Germania de est. Dintre acestia s-au intors numai 167.000.

In acelasi ani Germania preda Ungariei Transilvania, Crisana si Maramuresul - 65.000 de sasi/svabi sunt evacuati. Numai aprox. 2500 se intorc dupa razboi.

1941

In Romania mai sunt 542.000 de germani. 45.000 lupta in armata romana.

1943

Aprox. 65.000 de sasi/svabi intra in armata germana fiindca li se promite dubla cetatenie. In 1944 realizeaza ca au fost mintiti si ca nu se mai pot intoarce in tara decat 10.000. In armata germana mor 9000 dintre ei.

1944

Cand Romania a schimbat taberele si s-a aliat cu Rusia au fost evacuati 100.000 de sasi. 25.000 s-au intors.

1945

Dupa razboi mai era 370.000 de sasi/svabi in Romania. 75.000 sunt deportati in URSS. In lagare mor oficial 10.000 dar numai 30.000 se intorc.

1949

Primele trenuri cu deportati se intorc prin Germania de est. Multi se hotaresc sa ramana acolo si sa-si aduca si familile.

La lucrarile pentru canalul Dunarea - Marea Neagra mor sute de sasi.

1951

Cateva mii de svabi sunt deportati din Banat in Baragan unde si mor multi dintre ei.

1960

Granitele Romaniei catre vestul Europei sunt pentru putin timp deschise. Germanii fug in masa catre vest.

1965

In fiecare an parasesc cam 15.000 de germani Romania prin programul de reintregire a famililor.

1980

15.700 germani parasesc tara.

1981

12.000 germani parasesc tara.

1983

15.000 germani parasesc tara.

1984

17.000 germani parasesc tara.

1985

15.000 germani parasesc tara. In Romania mai traiesc 260.000, 200.000 dintre ei vor sa paraseasca cat mai repede Romania si se pregatesc de emigrare.

1989

Dupa revolutie granitele sunt deschise si are loc un val mare de emigrari.

1992

In Romania mai erau 190.000 germani.

2002

In Romania mai erau 59.000 germani.

2011

In Romania mai erau 27.000 germani, din care ~13500 de svabi si ~11500 de sasi.

Source:
Im Zeichen des Halbmondes: ISBN 978-3-941271-16-6
Die Kaempfe einer preussischen Infanteriedivision zur Befreiung von Siebenbuergen: Franz Rarkowski, Berlin 1917
Aus Urkunden und Chroniken: 973-9314-66-X
Pentru pamant si cruce: 973-7879-44-9
Rumaenien Deutsches Schicksal: 978-3412031886
Ach schlaefst du noch Siebenbuergen 978-973-7750-38-9
Zwangsaufenthalt mit Demuetigungen: 973-7822-19-6
Im Krieg und Frieden: 3-88356-083-9
Schaessburger Chronik: ISBN 978-3-941271-43-2
http://www.recensamantromania.ro/
Susanne Brandstaetter-CIA Revolution Rumaeninen und die deutsche Wiedervereinigung

<-- INAPOI